Monday, 27 January 2014

De Zahar

A fost odată ca niciodată un imigrant român ce trăia în congelatorul numit Canada. Şi din păcate pentru el în acest weekend foarte scurt, împins de către foame, a trebuit să iasă în iarna Canadiană ca să şi cumpere cele necesare. Zic din păcate pentru că erau -15 grade cu vânt puternic şi ninsoare abundentă. Nu ca cele -3 grade din România de care toată populaţia se plânge. Învelit în 15 straturi de haine (un strat pentru fiecare grad cu -) cu un ghiozdan în spate şi un cărucior în braţe am pornit determinat către Food Basic. Trebuie să menţionez că de fiecare dată când trebuie să mă duc la cumpărături mă apucă o boală subită numită “chiar trebuie?” simptomele manifestându-se prin găsirea altei ocupaţii. Din păcate proviziile împuţinate nu mi au dat cale de întoarcere de data asta.
Cu listuţa în mână şi instrucţiuni precise de la Laurie să cumpăr alimente “healthy” am înfruntat vremea vitregă de afară. Nu ştiu cum se face că vântul în Canada bate mereu din faţă de parcă e pornit să te congeleze până la măduva oaselor. Autobuzul în weekend nu este o soluţie. Poţi să aştepţi şi 40 de minute Duminica ca să vezi luminiţele albastre. Împins de frig şi vânt am străbătut cele 3 staţii de autobuz până la food basic în timp record.
În magazin alte motive de frustrare. Aţi încercat vreodată să cumpăraţi “healthy”? Şi când zic asta nu mă refer la cât mai puţine calorii sau cât mai puţine grăsimi săturate, asta e deja pentru avansaţi. Eu pur şi simplu vroiam ceva fără atâta zahăr. La muncă stau 9 ore şi deşi am o pauză de masă tot mai am nevoie de câte o mică gustare. Iar de când am venit în Canada mi-am promis să fiu mai atent cu ce mănânc. Mai ales că Laurie îmi aruncă mereu priviri pline de înţeles când mănânc prea multe prostii. De parcă nu ea a fost cea care a devorat toate chipsurile de acu două săptămâni. Dar cu vocea ei melodica îmi tot zice "Someone should eat more healthy!" Ce practic se traduce în trebuie să mănânci toate prostiile cu gust de iarbă. Aşa că mă uit la etichete să văd ce conţin gustările pe care le cumpăr. Răspunsul? Zahăr! Tone de zahăr! Plantaţi de zahăr! Nu e de mirare că din ce în ce mai mulţi oameni sunt diagnosticaţi cu diabet la cantităţile industriale de zahăr ingerate.
De ce atâta zahăr? Ei bine deoarece ne plac produsele dulci. Şi marile companii alimentare ştiu acest lucru. Ne îndoapă cu zahăr ca să fim dependenţi de produsele lor. Până acum credeam că dacă nu beau Coca Cola sau Pepsi şi nu înghit prea multe prăjituri sunt “safe” dar nu e chiar aşa. Batoanele cu cereale, iaurturile cu fructe, pâinea cea de toate zilele. Toate pline cu zahăr. Problema e că aceste companii sunt atât de ticăloase încât mai toate aceste produse sunt prezentate ca şi “healthy”. Mesaje cu 0 Calorii, 0 grăsimi însoţesc aceste produse. Întregi recitaluri despre beneficiile cerealelor integrale şi aşa mai departe. Toate ca să ascundă faptul că doar 4 felii de pâine consumate pe zi şi o femeie a depăşit cantitatea de zahăr recomandată zilnic.
Iar dacă credeţi că puteţi scăpa de zahăr citind ingredientele produsului vă înşelaţi. După ce am citit câteva bloguri pe internet am văzut că zahărul poate să aibă şi alte denumiri care să scape unui consumator neinformat. Ca de exemplu: zahărul brun; sirop de zahăr; zahăr pudră; dextroză; fructoză; glucoză; concentrat de suc de fructe; zahăr alb; miere; lactoză; maltoză; sirop de malţ; melasă; sucroză; sirop.
În engleză: molasses, sucrose, xylitol, hydrogenated starch, galactose, honey, fruit juice concentrate, brown sugar, high fructose corn syrup, inverted sugar maltose, turbinado sugar, glucose, maple syrup, polyols, sorghum, dextrose and dextrin.
Dacă sunteţi ca mine şi vă uitaţi la etichete ca să vedeţi cantitatea de zahăr din produs ei bine producători mai au o mică capcană. Cumpăraţi un pachet de biscuiţi, pe pachet scrie doar 5 grame de zahăr. Nu-i mult vă ziceţi, cât un pliculeţ de zahăr pe care îl pun în cafea. Problema e că acele 5 grame de zahăr nu e pentru pachetul întreg ci pentru doar trei sau patru biscuiţi. Mă uit chiar în acest moment la un pachet pentru patru biscuiţi (30 grame) consum în acelaşi timp 10 grame de zahăr. Cât zahăr e într-un pachet de biscuiţi de 200 grame? Aproape dublu faţă de doză recomandată pentru un adult, 66 de grame. Acelaşi lucru îl întâlnim şi la sucurile noastre preferate. Cantitatea afişată nu e pentru toată sticla de 2l ci doar pentru un pahar.
După ce am petrecut aproape 2 ore în magazin nu am găsit vreun produs care să nu aibă ba prea mult zahăr sau prea multă sare. Singurul beneficiu din întreaga experienţă e că acum nu mă mai sperie grăsimile. Până la urmă vin dintr-o zonă unde la ţară se mânca slănină în fiecare zi de iarnă şi oameni sunt bine sănătoşi. Deci nu i grăsimea de vină. Aşa că fetelor lăsaţi ifosele şi mâncaţi nişte slănină afumată că nu ştiţi ce pierdeţi.
În final nu am găsit nici un produs care să nu aibă zahăr în el. Până şi chipsurile sau supele la conservă au zahăr. Aşa că am cumpărat mai multe fructe şi legume în speranţa că astea or fi mai sănătoase. O să încerc să mănânc mai puţină mâncare procesată şi mai multă mâncare gătită, deşi nu sunt un bucătar prea bun, dar până la urmă nevoia e mama învăţături.

1 comment:

skiorul said...

Mananca legume si fructe multe, crude sau nu.
scoate zaharul din toate bauturile inclusiv ceai si cafea.
macar asa ramai doar cu zaharul din produsele procesate daca nu vrei sa renunti la ele.
supa la cutie?
Vai!
Pune un pui la fiert cu multe legume ,sare si piper, asta e supa.
fereste-te de mancarea gata facuta .
tu trebuie sa poti pentru ca in romania se manca mai sanatos.
cere efort dar eu zic, ca merita.
vara mergi la ferme si culege-ti singur legumele si fructele.
sa fiti sanatosi!