Thursday 18 June 2015

Gunoi

Am coborât ieri la parter ca să mi arunc gunoiul reciclabil, aicea gunoiul poate să fie de foarte multe feluri, bio degradabil, reciclabil, gunoi ce trebuie ridicat special gen bateri etc. După ce mi am deşertat cutia albastră dau să mă urc înapoi în lift, unde o cucoană afro-americană se ţinea de uşă cu vreo două baxuri de apă la picioare, lângă ea un tip ce părea de etnie indian, nu piele roşie din westernuri ci din India, stătea pe hol. O întreb pe cucoană dacă merge sus şi îmi zice că da şi mă întreabă dacă pot să îi ţin liftul că are ceva de luat din maşină. “Sure thing.” Îi zic şi ţin uşa liftului ca să revină cucoana, după 15 secunde se întoarce madam şi se urcă în lift. Indianul părea că aştepta ceva pe hol aşa că apăs butonul să mergem în sus, se închid uşile şi liftul porneşte.
“Thank you!” zice madam.
“No worries!” îi răspund abordând cel mai bun zâmbet.
“That indian guy was weird,” continuă ea. “He would not hold the elevator for me. These indian people are not like you and me. They are different! If he would have wanted to go up I would have closed the elevator in his face.”
“Some people are just mean.” Îi răspund eu zâmbind, ea îmi zâmbeşte înapoi, nu a înţeles că de fapt mă refeream la ea.

Vedeţi voi madam era rasistă şi problema cu rasismul constă în faptul că ţinteşte exact oamenii nevinovaţi, să vă dau un exemplu de la noi. Marea majoritate a românilor ar zice că ţiganii sunt hoţi şi nesimţiţi. De fapt cuvântul ţigan reprezintă în societatea noastră o insultă. Să presupunem că am avea 100 de ţigani din care 99 ar fi într-adevăr hoţi şi nesimţiţi atunci când cineva spune că TOŢI ţiganii sunt hoţi şi nesimţiţi nu loveşte în cei 99 de ţigani care chiar sunt hoţi ci exact în acel ţigan care nu este. Îl insultăm exact pe ăla care face un efort să fie diferit exact pe omul care se chinuie să fie de folos societăţi. Nu ştiu ce părere aveţi voi dar eu cred că un om care insultă un alt om fără cauză justă este de fapt nesimţitul.
În această epocă modernă omenirea a început să meargă pe un nou drum, expresii ca "political correct" sunt la ordinea zilei. Oamenii fac un efort să fie mai sensibili, mai buni, în loc de ţigan folosesc rom, în loc de negru zic afro-american etc. Sunt mai toleranţi, mai înţelegători, se pun în pantofii celuilalt înainte să judece şi eu personal cred că este extraordinar.

5 comments:

Tzipi said...

Nu, Stefane, nu sunt mai toleranti si mai intelegatori, ci sunt exact la fel de rasisti ca si inainte , doar ca acum sunt fortati de lege sa zambeasca mecanic si sa afiseze political corectness. In sinea lor, sunt fix la fel.

skiorul said...

''În această epocă modernă omenirea a început să meargă pe un nou drum, expresii ca "political correct" sunt la ordinea zilei. Oamenii fac un efort să fie mai sensibili, mai buni, în loc de ţigan folosesc rom, în loc de negru zic afro-american etc. Sunt mai toleranţi, mai înţelegători, se pun în pantofii celuilalt înainte să judece şi eu personal cred că este extraordinar.''

Asa ti se pare tie ?
de ce sa ii spun '' rom'' daca el e tigan sadea?
ce,nu suna bine ?
cel mai dezgustator lucru e sa fii prefacut si sa-i zambesti omlui in fata dar in inima ta sa-l urasti din diferite motive .
ar fi extraordinar sa fie asa cum spui tu ,adica ,oamenii sa faca eforturi pentru a fi mai buni ,mai toleranti, dar ia citeste tu stirile din urma cu 24 de ore si vezi ce toleranti sunt .

Tony said...

@ Skiorul, deoarece cuvantul tigan este folosit ca o insulta, daca titulatura de roman este identificata cu nesimitit, hot, violator, tu ti ai dori sa fi numit roman cand tu nu esti hot sau violator? Ce te costa sa ii zici tiganului rom? Nu e ca si cum il faci roman, doar eviti un cuvant ce raneste cu un cuvant ce nu raneste, in loc de nigger folosesti black. Acelasi concept plus ca faci o fapta buna. Eu am fost legitimat in Roma deoarece vorbeam romaneste, singurul grup din gara carora li s-a cerut sa se legitimeze. Eu m-am simtit groaznic, sunt niste romi care sunt oameni decenti si cand ii faci tigani se vor simti la fel de groaznic. Ce vina am eu ca niste animale, bestii, comit crime si au acceasi cetatenie ca si mine? Ce vina au romi ca sunt in lumea asta animale de acceasi etnie ca si ei? Nu zic sa pupi in cur pe romi, nu zic sa-l primesti in casa ta cu bratele deschise, vrei sa ii urasti eu nu te retin, tot ce recomand e sa te adresezi cu acelasi respect cu care te ai adresa si unui american, roman, etc Si daca romul e tigan prin fapte atunci fa-l tigan.
@tzipi: Ai dreptate dar e totusi un inceput si eu sunt un optimist :) e un pas pe care genratile trecute nu l-au facut si care imi da speranta pentru generatile viitoare.

skiorul said...

Nu urăsc țiganii, nu e dreptul meu sa judec .
Dincolo de toate , eu privesc oamenii din alta perspectiva. Ei sunt pur și simplu creația lui Dumnezeu și nu îi împart în grupe, etnii Etc.
Pentru mine personal nu conteaza cum îl numești , ci cum îl tratezi.
De ăsta spun ca felul cum oamenii se poarta intre ei pe baza a ceea ce au în inima lor contează, nicidecum lozincile și zâmbetele false. Legile care te forțează sa fii tolerant , nu te fac mai tolerant.
Omul rămâne la fel (poate chiar mai rau) de intolerant , dar se preface ca nu e de frica legii.
Ăsta nu vor unii sa recunoasca și joaca mai departe rol de persoana toleranta când de fapt l -ar ucide.

Tony said...

Ai dreptate, e multa fatarnicie in lumea asta si cred ca asta era si mesajul lui Tzipi, dar si aceste legi au un scop, folosiand titulatura corecta si invatand generatile viitoare care inca au mintea deschisa ca anumite cuvinte ranesc si de ce este important sa te adresezi corect. Mai ales ca lumea infrunta o problema mare cu retele de socializare, oricine poate sa si raspandeasca ideile pe internet si fenomene ca harturie online sunt la ordinea zilei. Tocmai de aceea este important sa ne educam pe noi insine cat si pe copiii nostri ca vorbele aruncate in vant pot sa doara la fel de mult ca un pumn in fata.