Monday 30 September 2013

Transformari

     Era într-o zi oarecare în metrou când m-am uitat în geamul vagonului şi mi-am privit reflexia. Un tânăr cu căşti în urechi, ochelari de soare, cu o geacă canadiană mă privea din geam. Şi deşi era un tânăr foarte arătos nimic cu adevărat special îl deosebea de ceilalţi călători în afară poate de faptul că era cu adevărat foarte arătos. Şi deşi acest tânăr se întorcea obosit şi murdar de la munca provizorie în construcţii reflexia lui nu arăta nici oboseală nici murdăria ci doar mândrie şi obişnuinţa. Obişnuinţa de a folosi metroul, de a se deplasa unde are nevoie fără nici un stres, de a şti regulile unui oraş care doar acum câteva săptămâni era străin şi ostil. Mândria izvora din faptul că tocmai ce observase că este un tânăr foarte arătos. Şi poate pentru că tocmai ce şi a câştigat pâinea într-o altă ţară. Pentru că portofelul lui era mai plin acum seara decât  dimineaţa.
     Şi deşi dolari canadieni din portofel nu erau prea mulţi reprezintă totuşi un început. Un început promiţător mai ales că acest tânăr a început să câştige nişte bani în a doua lună de când este în Canada. Şi deşi acest job nu este chiar uşor şi nu este plătit chiar după cele mai înalte standarde canadiene e totuşi un început. Iar pe lângă dolari canadieni din portofel acum se află şi un nou card. Cardul de rezidenţă permanentă ce reprezintă faptul că de acum înainte acest tânăr nu va mai trebui să umble cu o bucată de hârtie să dovedească că este venit legal în Canada. Şi în curând va veni şi asigurarea medicală deci o să aibă voie să se accidenteze şi să se îmbolnăvească. Momentan find un pic prea scump pentru el ca să se trateze.
     Dar noul card şi noul job nu sunt singurele noutăţi din viaţa acestui tânăr. Pe lângă acestea eroul nostru face un nou blog. De data asta noul blog nu va fi pentru el ci pentru un artist şi care va conţine adevărate lucrări de artă. Şi după un interviu încununat cu succes acest tânăr este la un "police clearence" depărtare faţă de poziţia de workshop assistant pentru organizaţia GoodWill. Poziţie care deşi nu este plătită va arăta magnific în noile lui "resumes". Mai ales în cel pentru administrative assistant.
     Deci deşi nici măcar trei luni nu au trecut de când acest tânăr a imigrat din România în Canada acum este un adevărat "torontonian". Un simplu individ din masa de oameni ce coboară din metrou şi se grăbeşte spre autobuze. Singura diferenţa fiind poate doar că acest tânăr este un tânăr al naibii de arătos care evident nu se ia prea în serios şi care încă crede că modestia e cea mai mare calitate a lui.


1 comment:

Anonymous said...

De cate ori ai folosit cuv "aratos" nu cred ca si mai are loc si " modestia" pe acolo :p pup u si multe succesuri :-*