Thursday 3 October 2013

Reflectii asupra gandirii omenesti si alte chestiuni de maxima importanta

     Cum stăteam azi de dimineaţă cu fundul pe canapea, cu ceaşca de cafea în mână, laptopul în poală şi televizorul aprins. Am ajuns să urmăresc o emisiune tv în loc să mi continui munca zilnică de a trimite resume uri. În această emisiune 5 indivizi şocaţi disputau aprins în engleză dacă Miley Cyrus a făcut bine sau nu că şi a arătat funduleţul la Tv, dacă a făcut bine sau nu că a promovat nişte droguri sintetice ori dacă Rihanna ar trebui să semene mai mult cu Beyonce, care mai lasă şi câte ceva imaginaţiei şi nu arată chiar totul.
     Ei bine nu am menţionat aceste subiecte deoarece vreau să mi folosesc calităţile cerebrale pentru a le dezbate cu dumneavoastră, mai ales că cunoştinţele mele mondene lasă mult de dorit. Ci pentru că deşi prezintă un mare interes pentru publicul general în mine nu au stârnit emoţii prea puternice ci din contră m-au făcut să reflect la prostia omenească.
     Este "şocant" probabil pentru dumneavoastră cum este şi pentru mine cum asemenea subiecte interesante aduc omul să reflecte asupra prostiei omeneşti dar aparent în această direcţie mi-au fugit gândurile. În special la faptul cum prostia omenească pare să se asemene în caracteristici cu un virus. Deşi cunoştinţele mele în biologie se rezumă la manualul de anatomie din clasa a 7 a, vă invoc totuşi răbdarea în a mi urma şirul gândurilor.
     Poate aţi observat cum un om cu o răceală banală poate infecta toţi oameni cu care intră în contact. Tot aşa şi un om prost poate infecta pe cei din jur. Dacă omul răcit prin strănut poate transmite virusul şi la alţi oameni. Tot aşa şi pacientul suferind de prostie poate prin vorbe sau fapte să şi transmită boala şi în alte medii. Şi exact ca un virus care cucereşte celula şi îi foloseşte resursele ca să se reproducă tot aşa şi prostia omenească cucereşte mintea şi îi comandă să debiteze şi mai multă prostie.
     Probabil uni dintre voi sunteţi mai sceptici şi nu mă credeţi. Ei bine vă rog să vă uitaţi la tinerii noştri, să vă uitaţi cum un adolescent motivat de dorinţa de a face bani poate să răspândească prostia atât de eficient. Doar pentru că este cool. Cum presiunea grupului şi nevoia de integrare a tinerilor din ziua de azi distruge valorile de acasă şi normalizează prostia omenească în cea mai gravă formă a sa. Este cool să luăm droguri pentru că Lady Gaga sau vreun alt "artist" a zis că este fun. Este normal să faci sex prin vreo baie nespălată pentru că băieţi şi fetele cool din liceu o fac. Ai doar o viaţă trebuie să trăieşti la maxim ca fetele din "Girls" şi să ai experienţe cool. Ei bine acele experienţe cool poate să ţi facă viaţa interesantă şi să ţi o distrugă. Nimic nu ţi face viaţa mai interesantă ca un STD, sau vreo dependentă. Nimic nu este mai cool decât să simţi usturimi când îţi faci nevoile sau să ţi vomiţi maţele într-o budă mizerabilă. Sau desigur vreo sarcină neprevăzuta când ai doar 16 anişori. Pentru mine personal a constat într-o dependentă de ţigări ce a ţinut 10 ani. Doar pentru că nu vroiam să fiu singur în clasă în timp ce colegi cool fumau afară.
     Din fericire prostia nu este singurul lucru care se poate răspândi prin vorbe sau prin fapte. Şi înţelepciunea se poate răspândi în acelaşi mod. Deşi în ziua de azi înţelepciunea şi valorile morale numai au atât de mulţi luptători în canalele media şi poate că au nevoie de un nou look, se poate totuşi răspândi cu ajutorul nostru. Al unor oameni obişnuiţi cu puţină experienţă, care au greşit dar au şi învăţat din greşelile lor şi au acumulat puţină înţelepciune de la cei dinaintea lor. Mă voi folosi de acest prilej să îi mulţumesc tatălui meu care a insistat ca eu să ştiu semnificaţia cuvântului valoare. Şi care ne spunea cu fiecare prilej: "Orice prost poate să fac un rău, mai greu este să faci bine!"

1 comment:

skiorul said...

Se pare ca nu numai romanii au preocupari din astea legate de "vedete".
dar sa stii ca valorile morale de acasă, nu prea fac doi bani daca nu sunt pornite din inima copilului.
cand un copil intelege ce si de ce e bine sau rau un lucru,mai devreme sau mai tarziu ,va reveni la ceea ce a fost învățat acasă.presiunea unei societati imorale, nu are efect decat acolo unde temelia este subreda.

Cine