Tuesday 20 August 2013

Primul Interviu, Addella Marketing.

    Dupa ce am aplicat la sute de joburi, dupa ce am depus C.V. - uri la toate agentiile de recrutare din Canada in sfarsit am fost chemat la un interviu. Si din fericire nu la un interviu online ci face to face. Compania care m-a contactat pentru un job se numeste Addella are sediul in Toronto Canada si se ocupa cu marketing. Jobul la care am aplicat pe Indeed.ca era prezentat ca un office job. Cei de la Addella zicand ca au nevoie de un B2B (business to business) salesman. Dupa descrierea lor postul insemna facilitarea contractelor intre clienti companiei Addella si clienti potentiali. Suna bine nu-i asa?
     Dupa ce am avut de a face cu Spectrum IMG si daca va vine sa credeti cu o alta firma ce sa dovedit a fi scam numita Nezux. Am invatat sa fiu atent cu firmele "din" Canada care ma cheama la interviuri asa ca am intrat pe Google si am dat o cautare. Ce am gasit? Va zic imediat dar intai sa va spun cateva cuvinte despre Nezux. Ca si Spectrum IMG si cei de la Nezux zic ca sunt din Canada desi nu sunt. Si desigur au un job care sa te atraga. Titlul Operations assistant manager practic cineva care se ocupa de logistica unei firme. Totul bine si frumos pana acuma dar primul semn de intrebare apare cand firma incearca sa te intervieze online. Un bun semn ca nu sunt din Canada altfel te ar chema la un interviu face to face. Dar cine vrea sa te pacaleasca nu o sa aiba un sediu unde poti sa vi sa ti manifesti frustrarile pe spatele lor cu o bata de baseball. Al doilea semn a fost descrierea jobului dintr-un document primit de la "departamentul de resurse umane". In era moderna in care suntem noi acum aparent pentru cei de la Nezux este dificil sa faca plati in diferite regiuni ale lumi deci doresc ca tu sa le faci platile pentru ei. Si ei or sa ti dea un cont bancar din care sa le faci platile dar cat timp esti in proba ei doresc sa ti folosesti propriul cont bancar. Aparent nu doresc sa faca conturi bancare pentru toti cei intervievati. Adica tu trimiti bani din contul tau pentru diferiti oameni pe baza unui cec dat de ei. Si am ajuns la numitorul comun care il au cu cei de la Spectrum IMG deci este un scam.
     Revenind la Addella, ei bine ei sunt din Canada, amplasati in North York Toronto care este o zona buna aproape de centrul orasului. Un lucru ce indica faptul ca jobul nu este a scam. Si desi faptul ca au o locatie in Canada ma linistit un pic am dat totusi un Google search. Cautarea ma lamurit foarte mult, aparent Addella Marketing cauta de fapt altceva fata de ce au postat pe siteurile de recrutare. Ei cauta de fapt comisi voiajori care sa mearga pe strazile din Toronto si sa convinga mici patroni sau oamenii sa foloseasca anumite servici de la clienti Addella Marketing. Chiar daca slujba promovata pe Indeed.Ca zicea de un post la birou nu m-ar fi deranjat sa fac pe comisul voiajor pentru aceasta firma desi as fi fost plătit pe baza de comision. Marea problema pentru mine sunt de fapt clienti Addella. Firme care incearca sa pacaleasca consumatorii oferind servici "ieftine" incarcate cu costuri ascunse. Iar angajati firmei erau niste badarani ce pur si simplu minteau oamenii despre servicile pe care le vindeau ca sa obtina acel comision.
      Dar desi am citit toate aceste lucruri pe forumuri am ales totusi sa ma duc la interviu. Va intrebati poate de ce. Ei bine am dorit sa particip la un interviu "pe bune" in Canada. De cand sunt aicea nu am participat inca la un interviu canadian. M-am gandit ca desi nu e un job pe care il doream o sa am totusi oportunitatea de a studia procesul angajarilor din Canada. Si o sa am un subiect despre care sa scriu in blog. Deci am dat 6 dolari pe traseu numai ca sa am ce sa va povestesc.
       Intr-un final dupa 45 de minute cu autobuzul am ajuns la sediul Addella unde la receptie doua domnisoare foarte dragute si foarte tinere intretineau mai multi domni veniti pentru interviu. Primul lucru pe care l-am observat in biroul Addella era faptul ca decorul arata ca dintr-un film porno. Doua domnisoare dragute, mai multi tineri virili, un caine, aparatura si birotica de proasta calitate, pete pe un covor ieftin, scaune de plastic etc. Domnisoarele au fost foarte amabile purtand conversatii cu toata lumea discutiile variiand de la filme horror la universitati. Pana si cainele a facut cateva trucuri pentru amuzamentul audientei, un fel de moonwalk. Si desi un caine intr-un birou prezinta un semn de intrebare destul de mare faptul ca directorul resurse umane era una dintre domnisoare care statea la receptie era de a dreptul debusolant.
      Dupa cateva interviuri de 5-10 minute audienta sa rarit si intr-un final mi-a venit si mie randul sa intru la primul meu interviu din Canada. Din pacate domnisoara director resurse umane nu a fost cea care ma intervievat in locul ei a fost un domn de origine africana pe nume Michael. Dupa cateva intrebari si raspunsuri acesta mi-a explicat ca asta e doar prima parte a interviului si ca daca voi fi selectat, maine voi merge cu cineva sa vad cum merge treaba pe teren. Adica sa vand aparate pentru cartile de debit la mici patroni. Si ca ma va anunta mai tarziu prin telefon daca voi acceptat sau nu. Dupa ce am ajuns acasa intr-o ora am si fost sunat si Michael mi-a zis ca a dorit sa ma sune personal ca sa ma felicite si sa imi zica ca motivarea de care am dat dovada la castigat si in concluzie au decis sa ma angajeze.
     Din pacate am decis sa nu urmez o cariera la Addella Marketing si desi singurele companii interesate de mine au fost ba pentru bani mei ba pentru a ma utiliza intr-un scam, sunt inca optimist ca in curand o sa gasesc un job de munca platit decent intr-o companie din mandra Canada.

No comments: